Depressie

Voel jij je vaak somber en verlies je interesse in dingen waar je normaal altijd van kon genieten? Kan niets je meer opvrolijken en blijf je liever de hele dag thuis? Dan kamp je waarschijnlijk met een depressie.

Je bent prikkelbaar, slaapt slecht, je gewicht veranderd en je bent extreem onrustig. Je draagt vaak een schuldgevoel met je mee of denkt dat je niets waard bent. Daarbij pieker je enorm veel en denk je wellicht wel eens aan de dood of zelfdoding. Herken je dit? Wacht niet te lang en neem zo snel mogelijk contact op. Wij kunnen je helpen met depressie behandeling. Bel 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Samen staan wij STERK!

Wat is depressie?

Iedereen heeft wel eens een dipje. Zeker na een tegenslag of vervelende gebeurtenis, maar die horen nou eenmaal bij het leven. Zo’n dipje gaat gelukkig vanzelf vaak weer voorbij. Maar als zo’n dipje langere tijd aanhoudt, dan is er waarschijnlijk sprake van depressie. Dat gaat soms vanzelf over, maar meestal niet. Ongeveer 50% van de mensen herstelt binnen drie maanden. Zo’n 20% kan er jarenlang last van hebben!

Bij een depressie heb je continu last van somberheid. Je verliest interesse in mensen en dingen om je heen. Je geniet nergens meer echt van. Wanneer dit gevoel al lang duurt, is het zaak om snel actie te ondernemen. En je bent echt niet de enige! Het is namelijk de meest voorkomende psychische aandoening. Ongeveer 5% van mensen in Nederland heeft jaarlijks een depressie. En bijna 20% heeft er ooit in zijn leven last van.

Weten of jij last hebt van een depressie? Neem contact op.

Depressie symptomen

Waaraan herken je een depressie? Wat zijn depressie kenmerken? Volgens de richtlijnen heb je een depressie wanneer je minstens twee weken lang somber bent, minder interesse en plezier hebt én last hebt van vijf of meer van de onderstaande symptomen:

 • Afvallen of juist aankomen
 • Slapeloosheid of juist veel slapen
 • Traagheid of juist lichamelijke onrust
 • Prikkelbaar
 • Vermoeidheid en weinig energie hebben
 • Sociaal terugtrekgedrag
 • Minder libido (minder zin in seks)
 • Huilbuien
 • Je waardeloos of schuldig voelen
 • Verminderde concentratie of besluiteloosheid
 • Terugkerende gedachten aan de dood, plannen of pogingen om zelfmoord te plegen

Soorten depressies

Depressies zijn er in vele soorten en ze zijn niet allemaal hetzelfde. Een lichte kan vanzelf overgaan, maar ook juist ernstiger worden. Andersom kan een zware afzwakken naar een lichtere variant. Hoe dan ook: wanneer een het je dagelijks leven sterk beïnvloedt, kun je maar beter professionele hulp zoeken. We hebben de meest voorkomende depressies voor je opgesomd:

 • Lichte depressie
  Het lukt je nog wel om de meeste dagelijkse bezigheden te blijven doen.
 • Zware depressie
  Er treden meer symptomen op en de symptomen wordt steeds erger. De depressie heeft grip op je leven en zelfs de dagelijkse bezigheden lukken je niet meer.
 • Psychotische depressie
  Je hebt last van een zware depressie en raakt daarbij de grip op de werkelijkheid kwijt.
 • Chronische depressie
  Heb je langer dan 2 jaar last van de verschijnselen van een depressie? Dan heb je een chronische depressie.
 • Dysthyme depressie
  Een dystyme stoornis is ‘milder’ dan een depressieve stoornis. Minder depressieve verschijnselen en milder van aard.
 • Seizoensgebonden depressie
  Voel je je tijdens bepaalde periodes in het jaar somber of erg vermoeid? Dan heb je een seizoensgebonden depressie.
 • Postnatale depressie (na de bevalling)
  Wanneer huilbuien of neerslachtigheid aanhoudt na de geboorte, of juist komt opzetten enkele weken na de geboorte, dan spreek je van een postpartum depressie.
 • Bipolaire of manisch-depressieve stoornis
  Beter bekend als de manische depressie. Bij een bipolaire stoornis worden blije periodes afgewisseld met periodes van somberheid.

Hoe ga je om met een depressie

Wanneer je last hebt van een depressie weet je niet wat je kunt doen om je weer goed te voelen. Ook voor je omgeving kan dit lastig zijn. Vrienden en familie weten zich vaak geen raad. We hebben daarom enkele tips voor jou en je omgeving verzameld.

5 tips wanneer last hebt van een depressie

 1. Praat erover
  Een depressie is niet iets om je voor te schamen. Veel mensen hebben er last van, waarschijnlijk ook mensen in jouw omgeving. Je vrienden en familie kunnen een goede steun zijn! Daarnaast is het raadzaam om ook professionele hulp zoals STERK! in te schakelen.
 2. Regelmaat
  Je krijgt beter grip op je leven wanneer je regelmaat hebt. Op vaste tijden eten, rusten en slapen. Laat je leven er niet door leiden.
 3. Ga sporten
  Bewegen is bewezen effectief bij het verhelpen van een depressie. Ga fietsen, wandelen, hardlopen of fitnessen. Het liefst samen met anderen, dat is leuker en je houdt het langer vol.
 4. Ga leuke dingen doen
  Je wilt je het liefste terugtrekken en het laatste waar je aan denkt is leuke dingen doen. Maar het helpt, echt!
 5. Kies voor gezond
  Alcohol, roken, drugs of ongezond eten is sterk af te raden wanneer je depressief bent. Sterker nog, je depressie wordt er waarschijnlijk alleen maar erger door.

Meer depressie tips? Neem contact op met onze experts.

5 tips om iemand met een depressie te steunen

 1. Oordeel niet en luister
  Luister naar wat iemand te zeggen heeft. Iemand die depressief is schaamt zich vaak. Veroordeel dan ook niet want dan kan iemand zich alleen maar meer af gaan sluiten.
 2. Verwacht geen interesse
  Iemand die depressief is, is nergens in geïnteresseerd. Die onverschilligheid hoort bij een depressie. Vaak vindt diegene het zelf ook erg dat die zo denkt. Ook in dit geval, veroordeel niet.
 3. Geef niet te veel adviezen
  Adviezen kunnen worden opgevat als een verwijt, zeker bij iemand die depressief is. Die weet ook wel dat die leuke dingen moet gaan doen, moet gaan sporten en gezonder moet eten. Maar dat kan die gewoon niet in deze toestand! Verwacht dan ook niet dat adviezen worden opgevolgd, vraag liever hoe je echt kunt helpen. Bijvoorbeeld met gewone dagelijkse dingen zoals boodschappen of huishouden.
 4. Geef aandacht
  Blijf iemand die depressief is aandacht geven. Ga langs voor een praatje, nodig hem uit voor feestjes, ook al weet je dat hij er geen zin in heeft. Verplicht vooral niet en verwacht niet te veel respons. Een whatsapp bericht ‘hoe gaat het?’ is soms al voldoende.
 5. Onderneem samen
  In een depressie wil je je het liefst terugtrekken en alleen zijn. Blijf stimuleren en uitnodigen om samen activiteiten buitenshuis te ondernemen, stel je hierin niet dwingend op.

Meer depressie tips? Neem contact op met onze experts.

Oorzaken depressie

Het ontstaan van een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben er nou eenmaal aanleg voor. Maar net als bij andere persoonlijkheidsstoornissen spelen vaak meerdere factoren mee. Denk aan erfelijkheid, in sommige families komen depressies meer voor dan bij andere. Een moeilijke jeugd, weinig sociale steun, of een ingrijpende gebeurtenis (trauma). Een chronische ziekte of chronische pijn. Gebruik van bepaalde medicijnen of drank- en drugs. Of te weinig (zon)licht in de winterperiode.

Naast al deze factoren kan een depressie ook ‘zomaar’ ontstaan. En juist het ontbreken van een reden kan extra frustrerend zijn. Dit in combinatie met het feit dat een depressie meestal niet aan de buitenkant van iemand is te zien, geeft vaak een onbegrepen gevoel.

De oorzaak van je depressie behandelen? Start vandaag nog.

Depressie behandeling

Heb je last van een depressie? Wij kunnen je helpen met depressie behandeling! STERK! GGZ staat voor een uitgebreid behandelaanbod, korte wachttijden, persoonlijke aanpak en geborgen sfeer. Klaar om je depressie of andere klachten te behandelen? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Bij ons kun je terecht voor een klinische behandeling

 • Klinische behandeling
  In onze kliniek in Meerlo helpen we je om alles uit je leven te halen. De klinische behandeling bestaat uit groepssessies, individuele sessies en verschillende soorten therapieën.

Behandeling depressie vergoed door je zorgverzekering

Een klinische opname bij STERK! GGZ voor depressie behandeling wordt vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekeraar slechts een deel? Dan nemen wij het resterende bedrag voor onze rekening! Zo kun jij je volledig blijven focussen op de behandeling.

Meld je direct aan voor de depressie behandeling.

ADHD en depressie?

Door uw klachten voortkomend uit uw vastgestelde ADHD kunt u ook een depressie ontwikkelen. Voor de depressie en uw onderliggende diagnose ADHD kunnen wij u behandelen. Klik hier voor meer informatie over ADHD

 

 

 

 

Direct aanmelden?

Klik op aanmelden, vul het intakeformulier in en wij nemen contact op.

Aanmelden

Waarom STERK!?

 • Uitgebreid behandelaanbod
 • Intensief behandelprogramma
 • Korte wachttijden
 • Geborgen sfeer
 • Persoonlijke benadering
 • Vergoed door uw zorgverzekering