Dwangmatige klachten: Behandeling dwangstoornis

Heb jij last van dwangmatige klachten zoals dwanggedachten en dwanghandelingen? Je moet bijvoorbeeld steeds van jezelf vijf keer controleren of je de voordeur hebt afgesloten, of onderweg alle witte auto’s tellen? Heb je continu hetzelfde deuntje in je hoofd en moet je alles extreem goed schoonmaken? Dan heb je waarschijnlijk een dwangstoornis, dwangneurose, ofwel een obsessief compulsieve stoornis (OCS of OCD).

Wat voor de meeste mensen normale dagelijkse activiteiten zijn, zijn voor jou ongezonde dwangmatige activiteiten geworden. Je bent echt niet de enige, want samen met jou heeft bijna 2% van alle mensen een dwangstoornis! Wil je leren leven met een dwangstoornis? Dwangmatige klachten stoppen? Weten hoe wij OCD kunnen behandelen? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl, of meld je direct aan voor een intakegesprek. Samen staan wij STERK!

Symptomen dwangmatige klachten

Heb je een dwangstoornis, dan is de kans groot dat je alles in het leven perfect willen regelen, nergens gewoon van kunt genieten, een verstoorde dagelijkse routine hebt door voortdurende dwanghandelingen en last hebt van verstoorde sociale activiteiten. De meeste dwangstoornissen en dwangmatige klachten uiten zich in obsessies en handelingen over religie, seks en het lichaam, symmetrisch rangschikken en ordening, hygiëne en verzamel- en hamstergedrag.

Herken je dit? Wij kunnen helpen!

Dwanggedachten & Dwanghandelingen

Wanneer je een dwangstoornis hebt, ofwel obsessief compulsieve stoornis of OCD, dan kun je enerzijds last hebben van dwanggedachten en anderzijds van dwanghandelingen, of van allebei. Deze gedachten (obsessies) en handelingen (compulsies) kosten je veel tijd. Je kunt bijna niet meer normaal functioneren. Dat het niet normaal is weet je wel. Je wilt deze dwangmatige klachten niet hebben en je schaamt je ervoor.

Je bent bijvoorbeeld bang dat er iets ergs met jezelf of anderen gebeurt doordat je ‘verkeerde’ dingen denkt. Om deze angst weg te nemen ga je een aantal rituelen in je hoofd of daadwerkelijk afwerken. Dit werkt op korte termijn en neemt die angst weg. Op lange termijn krijg je echter meer last van die angsten. Je neemt de rituelen steeds serieuzer en ze gaan steeds meer je leven bepalen.

Dwanggedachten en dwanghandelingen behandelen? Maak een afspraak!

Wat zijn dwanggedachten (obsessies)?

Dwanggedachten zijn onderdeel van een dwangstoornis. Bij deze dwangmatige klachten heb je gedachten of neigingen die telkens terugkomen en misplaatst zijn. Ze zijn akelig en storend. Van dwanggedachten word je gespannen, bang en onrustig. In het begin probeer je ze te negeren, maar op een gegeven moment denk je dwanggedachten pas te kunnen stoppen wanneer je bepaalde handelingen uitvoert.

Mensen met dwanggedachten of obsessies proberen manieren te bedenken om het onder controle te houden. Je gaat bijvoorbeeld meerdere keren het gas, sloten of ramen controleren wanneer je weg gaat. Slaat dit door, dan spreken we van dwanghandelingen (compulsies).

Voorbeelden van dwanggedachten en obsessies:

 • Angst om ongelukken niet te kunnen voorkomen.
 • Een angst voor het toebrengen van letsel aan jezelf of anderen.
 • Angst voor een ziekte.
 • Gewelddadige of ongewenste seksuele gedachten.
 • Obsessieve focus op hygiëne (smetvrees).
 • Religieuze of morele gedachten.
 • Alles moet in symmetrie.

Je dwanggedachten aanpakken? Maak een afspraak!

Wat zijn dwanghandelingen (compulsies)?

Dwanghandelingen zijn handelingen, regels of vaste rituelen die je van jezelf steeds weer moet uitvoeren. Zo probeer je de angst en onrust in jezelf te stoppen, of dwanggedachten te neutraliseren. In veel gevallen heeft een dwanghandeling zelf helemaal niets te maken met datgene waar je bang voor bent. Een voorbeeld van deze dwangmatige klachten is dat je denkt er iets ergs gebeurt als je niet 10 keer een bepaalde lamp aan- en uitmaakt als je thuiskomt.

Dwanghandelingen kun je vaak herkennen, maar soms zijn ze ook voor anderen verscholen. Het voorbeeld met de lamp is natuurlijk direct zichtbaar. Maar als iemand het alfabet in gedachten opzegt voordat die gaat eten, dan merk je daar als buitenstaander helemaal niets van.

Voorbeelden van dwanghandelingen en compulsies:

 • Telkens je handen wassen nadat je iets hebt aangeraakt.
 • Nummerborden van alle rode auto’s die je ziet hardop zeggen.
 • Heel vaak je handen wassen of continu je huis schoonmaken.
 • Steeds controleren of iets wel precies op de goede plek ligt.
 • Altijd alle sloten controleren wanneer je weggaat.
 • Bepaalde treden van een trap overslaan.
 • 3 keer in je vingers knippen voordat je een deur opent.
 • In je hoofd steeds rijtjes of tellen.
 • In gedachten het alfabet of bepaalde woorden of zinnen herhalen.

Je dwanggedachten aanpakken? Maak een afspraak!

Oorzaak van dwangmatige klachten

Een dwangstoornis ontstaat meestal niet opeens. Het is een langzaam proces dat jezelf niet in de gaten hebt. Je komt er bijvoorbeeld opeens achter dat een bepaalde gedachte of handeling helpt tegen angst en onrust in bepaalde situaties. Die gedachten en handelingen ga je dan steeds vaker toepassen in vergelijkbare situaties, totdat hevige dwangmatige klachten ontstaan. Herken je dit? Laat je behandelen door onze experts!

Bij een dwangstoornis zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan daarvan. We kunnen niet voorspellen wie wel en wie niet dwangmatige klachten krijgt. Er is niet altijd één oorzaak aan te wijzen, vaak is het een combinatie. En dan vooral een combinatie van lichamelijke oorzaken, gebeurtenissen in je leven en je persoonlijke eigenschappen.

 • Erfelijkheid: Heeft een van je ouders een dwangneurose? Dan is de kans drie tot vijf keer zo groot dat je zelf ook dwangmatige klachten ontwikkelt.
 • Persoonlijke eigenschappen: Je bent bijvoorbeeld snel angstig of je hebt veel behoefte aan veiligheid en controle.
 • Jeugdervaringen: Wanneer je opgroeit in een emotioneel onveilige omgeving, met weinig aandacht voor je gevoelens, kun je een dwangstoornis ontwikkelen.
 • Stress.
 • Ingrijpende gebeurtenissen (trauma’s): Denk aan seksueel misbruik of ongelukken waardoor je gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen een flinke deuk heeft gekregen.

Klaar om te werken aan je dwangstoornis? Laat het ons weten!

Gevolgen van dwangmatige klachten

Een dwangstoornis, obsessief-compulsieve stoornis, kan je leven echt gaan beheersen! Een dwangstoornis is tijdrovend. Je schaamt je ervoor. Daarnaast zorgen dwangmatige klachten voor moeilijke situaties. Je kunt je niet meer concentreren op je werk of studie. Relaties en contacten verwateren wat leidt tot eenzaamheid. En wanneer OCD zich uit in verzameldrang (hamsteren) dan leidt dit ook tot problemen in je woning. Het is daarom belangrijk om ze snel mogelijk hulp te zoeken! Bel vandaag nog 085 – 27 37 384 of stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl.

Dwangstoornis behandeling

Heb je last van dwangmatige klachten? Dan kunnen wij je daarmee helpen omgaan! STERK! GGZ staat voor een uitgebreid behandelaanbod, korte wachttijden, persoonlijke aanpak en geborgen sfeer. Klaar om je dwangstoornis of obsessief compulsieve stoornis te behandelen? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Bij ons kun je terecht voor een klinische behandeling

 • Klinische behandeling
  In onze kliniek in Meerlo helpen we je om alles uit je leven te halen. De klinische dwangmatige klachten behandeling bestaat uit groepssessies, individuele sessies en verschillende soorten therapieën.

Behandeling dwangstoornis vergoed door je zorgverzekering

Een klinische opname bij STERK! GGZ voor dwangmatige klachten wordt vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekeraar slechts een deel? Dan nemen wij het resterende bedrag voor onze rekening! Zo kun jij je volledig blijven focussen op de behandeling.

Meld je direct aan voor de behandeling.

Direct aanmelden?

Klik op aanmelden, vul het intakeformulier in en wij nemen contact op.

Aanmelden

Waarom STERK!?

 • Uitgebreid behandelaanbod
 • Intensief behandelprogramma
 • Korte wachttijden
 • Geborgen sfeer
 • Persoonlijke benadering
 • Vergoed door uw zorgverzekering