Persoonlijkheidsproblematiek behandelen

Heb je een gezonde persoonlijkheid, dan kun je je gedrag aanpassen aan omstandigheden en situatie. Wanneer je je niet meer zo goed kunt aanpassen aan je omgeving, heb je wellicht een persoonlijkheidsstoornis. Samen met 10% van de volwassen bevolking lijd je aan persoonlijkheidsproblematiek. Dat wil zeggen dat bepaalde persoonlijkheidstrekken zo sterk aanwezig zijn dat ze je in de weg staan. Je bent bijvoorbeeld extreem jaloers, gevoelig voor kritiek, impulsief, afhankelijk of perfectionistisch.

Daar kunnen wij je gelukkig mee helpen! Wil je leren leven met persoonlijkheidsproblematiek? Zoek je de beste behandeling persoonlijkheidsstoornis? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl, of meld je direct aan voor een intakegesprek. Samen staan wij STERK!

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Een persoonlijkheidsstoornis bij jezelf herkennen is lastig. Iemand met persoonlijkheidsproblematiek is zich namelijk vaak niet bewust van een afwijkende persoonlijkheid, maar merkt wel dat er problemen in het dagelijks leven zijn. Mensen met persoonlijkheidsstoornissen vertonen namelijk ander gedrag, ervaren dingen anders en denken anders. Ze hebben dan ook vaak al heel lang problemen in de omgang met zichzelf en anderen.

Heb je een persoonlijkheidsstoornis, dan kun je door anderen gezien worden als lastig of koppig. Je hebt vaak en snel ruzie met anderen. Je voelt emoties veel langer en heftiger dan anderen. En je merkt dat je vastloopt in werk of studie, relaties en vriendschappen.

Je persoonlijkheidsproblematiek behandelen? Meld je vandaag nog aan!

Hoe herken je persoonlijkheidsproblematiek?

Iedereen heeft zo zijn eigen trekjes. Als iemand een moeilijk karakter heeft, hoeft er niet direct sprake te zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis lopen namelijk persoonlijk of sociaal vast door de manier waarop ze met zichzelf en anderen omgaan. Daar ondervinden ze zelf ook hinder van. Ze weten vaak wel dat er iets niet klopt, maar zoeken echter pas hulp als ze echt vastlopen in het leven. Je kunt persoonlijkheidsproblematiek herkennen aan diverse klachten of verschijnselen:

 • Moeizame relaties
 • Moeite met het herkennen en reguleren van emoties
 • Impulsief gedrag of overdreven geremdheid
 • Moeite met het inschatten van eigen capaciteiten, overdreven zelfverwijt of zelfverheerlijking
 • Het gevoel dat je waardeloos bent
 • Wantrouwen richting andere mensen
 • Dingen niet afmaken
 • Heel perfectionistisch zijn
 • Moeite hebben om zelfstandig te functioneren
 • Stemmingswisselingen

Herken je dit? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen!

Soorten persoonlijkheidsstoornissen

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Ben je altijd angstig en op je hoede? Ervaar je gedrag van anderen als opzettelijk in je nadeel of bedreigend? Dan heb je misschien wel een paranoïde persoonlijkheidsstoornis. Mensen met deze persoonlijkheidsproblematiek ontdekken ‘verborgen’ beledigingen in wat mensen zeggen of doen. Ze voelen zich uitgebuit of bedreigd. Daarnaast betwijfelen ze continu de oprechtheid, zelfs van vrienden, kennissen en partner. Ook kunnen mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis heel bedreigend overkomen, ineens uit hun slof schieten. Samenwerken met anderen is heel moeilijk en goed functioneren op hun werk is bijna niet mogelijk. 

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis hechten geen waarde aan relaties met anderen en hebben totaal geen behoefte aan contact. Ze zijn bovenal erg op zichzelf en brengen de tijd het liefst met zichzelf door. Daarnaast beleven ze weinig plezier aan dingen en niets maakt hen echt gelukkig (of juist verdrietig). 

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

Nog meer dan bij de paranoïde stoornis, voelen mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis zich continu angstig en achterdochtig en daardoor ongemakkelijk in gezelschap. Daarnaast gedragen mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis ze zich voor anderen wat vreemd. Kleden zich excentriek of hebben vreemde ideeën. 

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis lijkt soms wel op iemand die twee persoonlijkheden heeft. Ze zijn dan ook niet vaak in balans en juist instabiel. Mensen met borderline houden andere op afstand. Daarnaast uiten ze hevige emoties en hebben daar weinig grip op. Van iets kleins kunnen ze volledig uit hun slof schieten. Daarentegen kunnen mensen met borderline op andere momenten juist weer vlak en gevoelloos reageren. 

Antisociaal persoonlijkheidsstoornis

Bij een antisociaal persoonlijkheidsproblematiek wordt iemands leven verstoord door continu egocentrisch handelen. Met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) kun je prikkelbaar, agressief, onverschillig en impulsief overkomen. Regels naleven vind je maar moeilijk, net als rekening houden met anderen. Daarbij lieg je ook veel om je doelen te bereiken. 

Narcistisch persoonlijkheidsstoornis

We spreken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis als iemand zichzelf in grote mate geweldig vindt, lijdt aan grootheidswaanzin, de noodzaak voelt om bewonderd te worden en een gebrek heeft zich in te leven in anderen. Iemand die leidt aan narcisme functioneert prima in de maatschappij. Narcisten zijn namelijk welbespraakt en charmant. Achter dit masker schuilt echter vaak een gevoel van leegte, afhankelijkheid en angst.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis staan graag in het middelpunt van de aandacht. En pakken die aandacht door alles dik aan te dikken, zowel emoties als gedrag. Daarnaast zoeken ze continu bevestiging van hun omgeving. Wanneer ze die aandacht of bevestiging niet krijgen levert dat stress op. Ze voelen zich onzeker, boos of verdrietig.

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebben bijna altijd hulp nodig van anderen. Ze willen verzorgd worden. Je hebt het idee dat je het leven niet alleen aan kan en vind het erg lastig om zelf beslissingen te nemen. Je kunt je daarbij volledig wegcijferen. Anderen vinden jou dan ook aardig en behulpzaam.

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Bij een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis ben je steeds bedacht op kritiek en afwijzing. Je vindt dat je tekortschiet in alles en hebt weinig zelfvertrouwen. Een onschuldige opmerking kan bij jou hard binnenkomen. Situaties waarin je kritiek kunt krijgen vermijd je dan ook het liefste. Soms ben je ook echt bang om afgewezen of uitgelachen te worden. Je wordt door anderen gezien als verlegen, gevoelig en onzeker.

Herken je een van bovenstaande stoornissen? Neem dan contact met ons op!

Oorzaken persoonlijkheidsproblematiek

Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan door een combinatie van biologische-, psychologische- en sociale factoren. Denk aan erfelijke aanleg in combinatie met factoren uit de omgeving zoals gezinssituatie of traumatische ervaringen zoals verwaarlozing of seksueel misbruik. Veel mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben dan ook een moeilijk verleden, waarbij er te weinig aandacht was voor hun belangrijkste behoeften.

Je persoonlijkheidsproblematiek aanpakken? Meld je aan!

Behandeling persoonlijkheidsproblematiek

Heb je last van een persoonlijkheidsstoornis? Heb je persoonlijkheidsproblematiek als paranoïde, schizoïde, borderline, antisociaal of narcistisch? Dan kunnen wij je daarmee helpen! STERK! GGZ staat voor een uitgebreid behandelaanbod, korte wachttijden, persoonlijke aanpak en geborgen sfeer. Klaar om je persoonlijkheidsproblematiek te behandelen? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl, of meld je direct aan voor een intakegesprek. Je kunt bij ons terecht voor een klinische behandeling

 • Klinische behandeling
  In onze kliniek in Meerlo helpen we je om alles uit je leven te halen. De klinische behandeling bestaat uit groepssessies, individuele sessies en verschillende soorten therapieën.

Behandeling persoonlijkheidsproblematiek vergoed door je zorgverzekering

Een klinische opname bij STERK! GGZ voor persoonlijkheidsstoornis wordt vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekeraar slechts een deel? Dan nemen wij het resterende bedrag voor onze rekening! Zo kun jij je volledig blijven focussen op de behandeling.

Meld je direct aan voor de behandeling.

Direct aanmelden?

Klik op aanmelden, vul het intakeformulier in en wij nemen contact op.

Aanmelden

Waarom STERK!?

 • Uitgebreid behandelaanbod
 • Intensief behandelprogramma
 • Korte wachttijden
 • Geborgen sfeer
 • Persoonlijke benadering
 • Vergoed door uw zorgverzekering