Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Vier op de vijf Nederlanders hebben in hun leven schokkende dingen meegemaakt. De meeste kunnen zo’n trauma zelf verwerken en een plekje geven in hun leven. Maar sommige ook niet. Heb jij iets traumatisch meegemaakt en blijven je angsten terugkomen? Heb je last van lichamelijke- en psychische klachten zoals herbelevingen, nachtmerries, onrustig slapen en terugkerende herinneringen? Dan heb je misschien last van Posttraumatische Stressstoornis (PTSS).

Je bent niet de enige. Zo’n 10% van de mensen die een traumatische ervaring hebben gehad, hebben daar blijvend last van. Terugdenken aan de gebeurtenis roept heftige angstreacties op, die ook kunnen opkomen bij andere situaties. Gelukkig kunnen wij je daarmee helpen! Wil je leren leven met posttraumatische stressstoornis? Zoek je de beste PTSS behandeling? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl, of meld je direct aan voor een intakegesprek. Samen staan wij STERK!

Wat is een posttraumatische stressstoornis?

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een lange, heftige stressreactie op een schokkende gebeurtenis (trauma). Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk oorlogsgeweld, maar PTSS kan ook ontstaan na een ongeluk, terroristische aanslag, aanranding, of gewelddadige beroving. Zo’n Post Traumatische Stress Stoornis kan direct na de gebeurtenis optreden. Het kan echter ook jaren duren eer je er last van krijgt.

Het verschil met andere psychische stoornissen en angststoornissen is dat PTSS altijd direct gevolg is van een trauma. Daarbij vermijd je niet het trauma zelf, maar vooral de herinnering daaraan. Je voelt je machteloos en hulpeloos. Al het gevoel van veiligheid en zekerheid is bij je weggenomen. Je krijgt last van constante stress, omdat je geest en lichaam continu paraat staan om gevaar uit de weg te gaan. Maar dat gevaar is er inmiddels niet meer! Hierdoor krijg je allerlei lichamelijke klachten en kun je de grip op je dagelijkse leven verliezen.

PTSS behandelen? Meld je vandaag nog aan!

Wat zijn PTSS symptomen?

Kenmerkend aan PTSS is dat je traumatische ervaringen ongewild op verschillende manieren en momenten herbeleefd. Dat uit zich in intense paniek- en angstaanvallen. Heb je meer dan een maand last van angst, zeer realistische herbelevingen, vermijding, spanning en verhoogde waakzaamheid? Dan heb je waarschijnlijk posttraumatische stressstoornis klachten.

 • Angst
  Je hebt een traumatische ervaring opgedaan waarbij je intense angst en hulpeloosheid voelde. De ervaring is voorbij, de kans op herhaling is wellicht minimaal, maar je angst blijft!
 • Herbeleving
  Je beleeft in je hoofd de ervaring opnieuw, ongewild en op verschillende momenten. Dat kan door terugkerende gedachten aan de gebeurtenis, nachtmerries, of bewuste of onbewuste herinneringen aan de traumatische gebeurtenis. Het gevolg is dat je gaat zweten, trillen of hyperventileren.
 • Vermijding
  Dingen die je herinneren aan de traumatische gebeurtenis ga je uit de weg. Gevoelens, gedachten, activiteiten, plaatsen, gesprekken of zelfs mensen. Je voelt je vervreemd, hebt minder zin om iets te doen en sluit je steeds meer af voor anderen.
 • Spanning en verhoogde waakzaamheid
  Als je last hebt van posttraumatische stressstoornis, dan wordt je prikkelbaarder. Je voelt veel spanning, slaapt slecht, schrikt snel en bent gauw geïrriteerd of hebt zelfs woedeaanvallen. Concentreren is lastig en je ben altijd op je hoede voor gevaar.

Herken je deze PTSS kenmerken? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen!

Oorzaken van PTSS

Waarom zo’n 10% van de mensen die een trauma meemaken een posttraumatische stressstoornis ontwikkelen is nog niet helemaal duidelijk. Niet iedereen reageert op eenzelfde manier op een schokkende gebeurtenis. De gebeurtenis zelf speelt een grote rol, maar er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen waarom iemand PTSS kan ontwikkelen.

De gebeurtenis
Sommige trauma’s geven meer kans op een posttraumatische stressstoornis dan andere. Het soort gebeurtenis, de duur en de ernst van de gebeurtenis bepalen in grote mate of iemand PTSS ontwikkelt. Oorlogen, aanrandingen of jarenlange mishandeling leiden relatief tot meer PTSS klachten, dan bijvoorbeeld auto ongelukken.

Erfelijkheid
Of iemand PTSS krijgt of niet na een schokkende gebeurtenis blijkt erfelijk te zijn. Daarbij hebben vrouwen twee keer meer kans om PTSS te ontwikkelen dan mannen. Bij kinderen is dat verschil zelfs nog groter.

Draagkracht
Of je traumatische gebeurtenissen zelf een plekje kunt geven wordt mede bepaald door opvoeding en persoonlijkheidskenmerken.

Sociale steun
Kun je altijd terugvallen op steun van je naasten wanneer je een nare ervaring hebt opgedaan? Dan is de kans kleiner dat je een posttraumatische stressstoornis ontwikkeld.

Je persoonlijkheidsproblematiek aanpakken? Meld je aan!

Gevolgen van posttraumatische stressstoornis

Heb je PTSS dan loop je waarschijnlijk geregeld vast in je dagelijks functioneren. Je presteert moeilijk op school of op je werk. Je leeft in isolement, want je hebt moeite met het vertrouwen van je omgeving, zelfs familie, vrienden en collega’s.

Veel voorkomende PTSS klachten:

 • nachtmerries
 • slaapproblemen
 • prikkelbaarheid
 • woede-uitbarstingen
 • altijd waakzaam en gespannen zijn
 • concentratieproblemen
 • schrikachtig zijn
 • vermijdingsgedrag

PTSS Behandeling

Heb je last van een posttraumatische stressstoornis? Wij kunnen je helpen! STERK! GGZ staat voor een uitgebreid behandelaanbod, korte wachttijden, persoonlijke aanpak en geborgen sfeer. Klaar om PTSS te behandelen? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Je kunt bij ons terecht voor een klinische behandeling

Klinische behandeling
In onze kliniek in Meerlo helpen we je om alles uit je leven te halen. De klinische behandeling bestaat uit groepssessies, individuele sessies en verschillende soorten therapieën.

Behandeling posttraumatische stressstoornis vergoed door je zorgverzekering

Een klinische opname bij STERK! GGZ voor Posttraumatische stresstoornis wordt vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekeraar slechts een deel? Dan nemen wij het resterende bedrag voor onze rekening! Zo kun jij je volledig blijven focussen op de behandeling.

Meld je direct aan voor de behandeling.

Direct aanmelden?

Klik op aanmelden, vul het intakeformulier in en wij nemen contact op.

Aanmelden

Waarom STERK!?

 • Uitgebreid behandelaanbod
 • Intensief behandelprogramma
 • Korte wachttijden
 • Geborgen sfeer
 • Persoonlijke benadering
 • Vergoed door uw zorgverzekering