Psychosomatische klachten

Iedereen heeft wel eens lichamelijke klachten. Meestal gaan die vanzelf over. Soms gaan lichamelijke klachten echter niet vanzelf over en kan een arts geen oorzaken kan vinden. In dat geval spreken we van onverklaarbare lichamelijke klachten, ofwel psychosomatische klachten.

Heb je last van vermoeidheid, duizeligheid, pijn in de rug, nek of schouder, maag- of darmklachten, hoofdpijn of migraine. En kan je arts geen oorzaak vinden? Dan heb je wellicht last van psychosomatische klachten. Je bent niet de enige, want bij 20 tot 50% van de gevallen heeft een arts geen verklaring voor klachten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze er niet zijn! Wil je leren leven met psychosomatische klachten? Zoek je de beste behandeling voor onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl, of meld je direct aan voor een intakegesprek. Samen staan wij STERK!

Psychosomatisch betekenis

Psyche betekent geest, soma betekent lichaam. Psychomatisch gaat dus over het lichaam én de geest. Psychosomatische klachten zijn dan ook lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben. Daarom kunnen artsen er ook geen lichamelijk verklaring voor vinden!

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten lijken op echte lichamelijke klachten. Dat je klachten lichamelijk voelt, wil niet zeggen dat de oorzaak ook lichamelijk is. Hoewel klachten zo levensecht zijn, is het soms moeilijk te accepteren dat ook psychische factoren een rol zouden kunnen spelen.

Dit is enerzijds voor de huisartsen erg lastig om te bespreken. Je kunt het gevoel hebben dat je lichamelijke klachten niet langer serieus worden genomen. Je zult dan denk: “De dokters weten het niet meer en denken dat ik gek ben geworden. Dat de pijn tussen mijn oren zit!”

Wij bij STERK! weten gelukkig hoe het echt zit! Wij weten dat psychosomatische klachten je leven enorm kunnen ontregelen. Je klachten zijn echt, je pijn is reëel. Hoewel je huisarts of specialist geen lichamelijke (somatische) oorzaak kan vinden, kunnen wij je wel helpen!

Meer weten over psychosomatische klachten? Neem contact op.

Lichamelijke klachten vs. psychosomatische klachten

Bij lichamelijke klachten is vaak heel duidelijk wat de oorzaak en het gevolg zijn. Wanneer je van de fiets valt en je pols breekt, dan wordt de pijn veroorzaakt door de val die je pols heeft doen breken. Bij psychosomatische klachten ligt dat anders. Dat maakt het zo lastig! Je accepteert nou eenmaal sneller dat pijn heeft te maken met ‘iets van het lichaam’ in plaats van te moeten zeggen dat de pijn afkomstig is van ‘de geest’. Dit lijkt vreemd, maar is het echt niet. Iedereen heeft namelijk wel eens last van psychosomatische klachten!

Wanneer je bijvoorbeeld de hele dag druk bezig bent geweest, je pittige momenten hebt meegemaakt, dan kun je op het eind van de dag last hebben van hoofdpijn. Je hebt dan lichamelijke klachten door een teveel aan psychische spanning. Je lichaam maakt via hoofdpijn duidelijk dat je even rustiger aan moet doen. Psychosomatische klachten zijn dus altijd van betekenis. Je doet er goed aan om naar te luisteren. Door te bekijken wanneer en waar ze verschijnen kunnen we er iets aan doen!

Je klachten behandelen? Meld je vandaag nog aan!

Psychosomatische klachten voorbeelden

Psychosomatische klachten komen voor in vele vormen. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid en blaasontsteking, vermoeidheid, slecht zicht, stijve gewichten, spierpijn en een gevoel van griep. Ook huidaandoeningen en bewegings- of ademhalingsklachten, angstklachten of somberheid zijn voorbeelden van psychosomatische klachten.

  • Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS). 2 tot 2,5% van de bevolking heeft hier last van.
  • Irritable bowel syndrome (IBS).
  • Somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK). 10% van de bevolking heeft hier last van.
  • Somatoforme stoornissen zoals chronische vermoeidheid, chronische (onverklaarbare) pijnklachten en fybromyalgie (soort reuma).

Herken je deze psychosomatische klachten kenmerken? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen!

Oorzaken onverklaarbare lichamelijke klachten

Je lichaam en geest beïnvloeden elkaar voortdurend. Geestelijke (in)spanning kan leiden tot lichamelijke pijn. Onverwerkte gevoelens of stress kunnen zich uiten via je lichaam. Omgekeerd kunnen lichamelijke klachten ook leiden tot stress. Wanneer je voortdurend pijn hebt, kun je je somber of depressief voelen.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 10 tot 30% van de mensen die met onverklaarbare lichamelijke klachten bij de huisarts komen een depressie of angststoornis blijken te hebben. Uit onze jarenlange ervaring blijkt dat behandeling van die depressie of angststoornis ook een vermindering kan geven op lichamelijke klachten.

Je psychosomatische klachten aanpakken? Meld je aan!

Psychosomatische klachten behandelen

Heb je last van een psychosomatische klachten? Wij kunnen je helpen! STERK! GGZ staat voor een uitgebreid behandelaanbod, korte wachttijden, persoonlijke aanpak en geborgen sfeer. Klaar om je psychosomatische klanten te verslaan? Bel dan naar 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Je kunt bij ons terecht voor een klinische behandeling

Klinische behandeling
In onze kliniek in Meerlo helpen we je om alles uit je leven te halen. De klinische behandeling bestaat uit groepssessies, individuele sessies en verschillende soorten therapieën.

Verbeter de kwaliteit van je leven

Wanneer je psychosomatische klachten ernstig en langdurig zijn is verwijzing naar experts als STERK!, een multidisciplinaire, gespecialiseerde instelling essentieel. Het is helaas niet altijd zo dat je klachten helemaal zullen verdwijnen als je accepteert dat misschien psychische factoren een rol spelen. Als je al twintig of dertig jaar met ernstige pijnklachten rondloopt, zijn deze niet zomaar verdwenen! Wij kunnen je wel helpen om ze draaglijker te maken. Helpen om de kwaliteit van je leven duidelijk te verbeteren. Meld je daarom vandaag nog aan!

Behandeling psychosomatische klachten vergoed door je zorgverzekering

Een klinische opname bij STERK! GGZ voor psychosomatische klachten wordt vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekeraar slechts een deel? Dan nemen wij het resterende bedrag voor onze rekening! Zo kun jij je volledig blijven focussen op de behandeling.

Meld je direct aan voor de behandeling.

Direct aanmelden?

Klik op aanmelden, vul het intakeformulier in en wij nemen contact op.

Aanmelden

Waarom STERK!?

  • Uitgebreid behandelaanbod
  • Intensief behandelprogramma
  • Korte wachttijden
  • Geborgen sfeer
  • Persoonlijke benadering
  • Vergoed door uw zorgverzekering