Stemmingswisselingen & Stemmingsstoornissen

Slaat jouw stemming of gevoel soms om onverklaarbare reden om en kun je dit niet of nauwelijks controleren? Dan heb je wellicht last van stemmingswisselingen. Je stemming gaat van ‘high’ naar ‘low’, van ‘up’ naar ‘down’, van euforisch naar negatief. Je hebt last van boosheid, chagrijnigheid, verdriet, somber en depressie en alles wat daartussen ligt. En je hebt er geen grip op, emoties volgen elkaar soms razendsnel op of houden langere periodes aan.

Wil je leren leven met stemmingswisselingen? Zoek je de beste behandeling voor je stemmingsstoornis? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl, of meld je direct aan voor een intakegesprek. Samen staan wij STERK!

Stemmingswisselingen of stemmingsstoornis?

Ieder mens heeft gevoelens. We ervaren allemaal positieve- en negatieve emoties in ons leven. Wanneer een emotie langer blijft, dan kan dat een probleem worden. Als dit ook nog vaak gebeurt en heftiger dan normaal, dan spreken we van stemmingswisselingen. Dit ontgaat je omgeving vaak niet, je reageert namelijk overdreven en je stemming slaat snel om.

Wanneer stemmingswisselingen (moodswings) intens zijn en lang aanhouden, noemen we dit een stemmingsstoornis. Denk aan een bipolaire stoornis (manische depressie), borderline of een Seasonal Affective Disorder waarbij stemming verandert bij een seizoen. Zo’n stemmingsstoornis is lastig te herkennen, maar vaak valt het je omgeving en jezelf op dat je niet helemaal jezelf bent. Wil je weten of je last hebt van stemmingswisselingen of een stemmingsstoornis? Maak dan een afspraak met onze experts.

Stemmingsstoornis voorbeelden

Stoornissen met stemmingswisselingen zijn er in vele soorten en maten. We hebben de meest voorkomende voor je opgesomd. Herken je dit bij jezelf? Aarzel niet en neem contact met ons op. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter we je kunnen helpen!

Stemmingswisselingen door depressie

Iedereen heeft wel eens een baaldag of een dipje. Iemand met een depressie heeft een hevig somber gevoel continu. Het is een veelvoorkomende psychische ziekte waar ongeveer 750.000 Nederlanders last van hebben. Elke depressie is anders. Bij de een is het veel heviger en duurt het langer dan bij de ander. Vaak bestaan de gevoelens uit: Somberheid, minder plezierig, een veranderde eetlust, slaapproblemen, vermoeidheid, waardeloosheid, schuld, innerlijke onrust, trager denken en doen, problemen met nadenken en gedachten aan de dood. 

Stemmingswisselingen door winterdepressie

Bij een winterdepressie, de naam verklaart het al, voel je je alleen depressief in de wintermaanden. In de winterperiode zijn de dagen korter en word je minder blootgesteld aan zonlicht. Als je hier gevoelig voor bent, kun je last krijgen van een winterdepressie. Je kunt dan het gevoel hebben dat je lichaam zich letterlijk en figuurlijk ‘terug wil trekken’, net als bij dieren gedurende de winterslaap.  

Stemmingswisselingen door dysthymie

Heb je minstens 2 jaar een sombere stemming tijdens het grootste gedeelte van de dag? Dan kun je last hebben van een dysthyme stoornis of dysthymie. Je hebt minder verschijnselen dan een ‘gewone’ depressie en ze zijn minder intens. Je klachten blijven echter aanhouden en gaan nooit helemaal weg. Bij klachten kun je denken aan gevoel van droefheid of vrees, het onvermogen om emotie te voelen, duidelijke vermindering van belangstelling voor leuke activiteiten, en een verstoord slaappatroon. Hoewel klachten lichter zijn dan een depressie, zijn ze niet minder erg voor je. Je kunt je eenzaam en ongelukkig voelen en wordt in je dagelijkse functioneren gehinderd. 

Stemmingswisselingen door bipolaire stoornis

Heb je last van extreme stemmingen. Stemmingen die zich afwisselen in periodes (episodes) van extreme opgewektheid (manie) en depressie? Dan heb je wellicht een bipolaire stoornis. Je ‘ups’ en ‘downs’ zijn veel extremer dan bij mensen zonder zo’n stemmingsstoornis. Dat brengt de nodige problemen met zich mee. Je bent niet voor rede vatbaar en voor je omgeving is het moeilijk om in te grijpen. Het ene moment ben je euforisch en kun je de wereld aan, het andere moment heb je geen zin om iets te doen, vind je niets leuk, verwaarloos je jezelf, slaap je niet of juist erg veel, ben je verward en vermijd je sociale contacten. 

Stemmingswisselingen ook bij mannen

Het is een misvatting dat stemmingswisselingen alleen bij vrouwen voorkomen. Die hebben er wel vaker last van, bijvoorbeeld in de puberteit of menopauze. Echter, ook mannen kunnen te maken krijgen met hormonale veranderingen vanaf hun 40e levensjaar. Dit wordt de andropauze genoemd. Door vermindering van testosteron kunnen mannen dan last krijgen van stemmingswisselingen, impotentie of vergeetachtigheid.

Meer weten over stemmingswisselingen? Neem contact op!

Oorzaken van stemmingswisselingen

Net als bij veel andere stoornissen ontstaan stemmingsstoornissen door een combinatie van biologische-, sociale- en psychische factoren. Denk aan erfelijkheid, hormoonhuishouding, drugs- of alcoholgebruik en lichamelijke aandoeningen. Of sociale factoren als een relatie die stuk loopt, het overlijden van een dierbare of het verliezen van een baan. Daarnaast kunnen je persoonlijke eigenschappen zoals weinig zelfvertrouwen, perfectionisme en niet goed voor jezelf op kunnen komen, bijdragen aan het ontwikkelen van stemmingswisselingen en -stoornissen.

Je stemmingswisselingen aanpakken? Meld je aan!

Stemmingswisselingen behandelen

Heb je last van een stemmingsstoornis? Wij kunnen je helpen! STERK! GGZ staat voor een uitgebreid behandelaanbod, korte wachttijden, persoonlijke aanpak en geborgen sfeer. Klaar om je depressie of andere klachten te behandelen? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Je kunt bij ons terecht voor een klinische behandeling

  • Klinische behandeling
    In onze kliniek in Meerlo helpen we je om alles uit je leven te halen. De klinische behandeling bestaat uit groepssessies, individuele sessies en verschillende soorten therapieën.

Behandeling stemmingsstoornissen vergoed door je zorgverzekering

Een klinische opname bij STERK! GGZ voor stemmingswisselingen wordt vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekeraar slechts een deel? Dan nemen wij het resterende bedrag voor onze rekening! Zo kun jij je volledig blijven focussen op de behandeling.

Meld je direct aan voor de behandeling.

Direct aanmelden?

Klik op aanmelden, vul het intakeformulier in en wij nemen contact op.

Aanmelden

Waarom STERK!?

  • Uitgebreid behandelaanbod
  • Intensief behandelprogramma
  • Korte wachttijden
  • Geborgen sfeer
  • Persoonlijke benadering
  • Vergoed door uw zorgverzekering