Stressklachten

Het is normaal en zelfs gunstig om wel eens stress te hebben. Stress zorgt ervoor dat we in de ‘vecht-en-vlucht stand’ komen. Die is nodig wanneer er gevaar dreigt of om te presteren. Blijven we daarin ‘hangen’ dan heeft stress vervelende gevolgen. Stress veroorzaak dan voor de nodige klachten op lichamelijk-, gedrags- en gedachteniveau. Heb je veel last van vermoeidheid, buikpijn of hartkloppingen, presteer je al langere tijd minder goed of heb je voortdurend negatieve gedachten over jezelf of anderen? Dan heb je misschien stressklachten.

Wil je stress klachten verminderen? Zoek je de beste behandeling voor stressklachten? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Samen staan wij STERK!

Wat is stress?

Stress is een ander woord voor spanning of druk. Om goed te functioneren heb je een bepaalde mate stress nodig. Dat zorgt ervoor dat je dat examen net wat beter maakt, het beter doet tijdens een sollicitatiegesprek of optimaal presteert tijdens andere spannende gebeurtenissen. Normaal neemt de spanning (stress) af wanneer die spannende gebeurtenis voorbij is.

Bij stress brengt je lichaam je in staat van paraatheid. Er worden hormonen als adrenaline aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat:

 • je bloeddruk stijgt
 • je hartslag omhoog gaat
 • er zuurstofrijk bloed naar je spieren stroomt
 • longblaasjes verwijden waardoor je sneller en dieper kunt ademhalen
 • spijsvertering op een lager pitje wordt gezet

Meer weten over stress? Vraag het onze experts.

Stress of een burn-out?

Als spanningsklachten je functioneren in het dagelijks leven beperken, dan ben je overspannen of heb je een burn-out. Bij een burn-out hebben de spanningsklachten een ernstigere beperking. De klachten lijken meer op de klachten van een depressie. Echter zijn vaak burn-out klachten het gevolg van langdurige belasting. Dit hoeft bij een depressie niet het geval te zijn.

Stress is gezond. Te veel stress niet!

Stress is een hele natuurlijke en gezonde reactie van ons lichaam. Iedereen heeft elke dag wel te maken met een vorm van stress. Gezonde stress helpt je beter presteren tijdens werk, studie of sport. Je bent alerter, geconcentreerd en efficiënter. De spanning voor een sportwedstrijd is gezond, net als spanning om gevaar te ontwijken. Maar wanneer is stress niet meer gezond?

Wanneer stress langer aanwezig is of je lichaam fel reageert op een stressvolle situatie kan dit leiden tot problemen. Hoe langer stress duurt, hoe meer tijd je nodig hebt om te herstellen en te ontspannen. Bij te veel momenten van stress en te weinig ontspanning stapelt stress zich op. Stress is dan opeens niet meer gezond. Met de nodige stressklachten als gevolg!

Weten of jouw stressniveau nog gezond is? Neem contact met ons op.

Symptomen van stressklachten

Stress ervaar je niet alleen in je hoofd, ook in je lichaam en gedrag. Stress heeft dus op veel niveaus invloed op je. Hoe dan ook, stressklachten zijn vaak waarschuwingssignalen waar je goed naar moet luisteren. Het zijn de eerste voorbodes van een burn-out.

We hebben hieronder de meest voorkomende klachten voor je opgesomd. Herken je dit? Neem dan snel actie en neem contact met ons op. Stressklachten herstellen vaak niet vanzelf, daar moet je echt iets voor doen. Gelukkig kun je vertrouwen op onze experts!

Lichamelijke signalen van stressklachten

Lichamelijke symptomen zijn het meest ‘tastbaar’ van alle stressklachten. Denk aan verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, oorsuizen, slapeloosheid, versnelde hartslag, snelle ademhaling, vermoeidheid, veel of juist weinig eetlust, spierpijn, zweten, slecht slapen en duizeligheid.

Gedragsmatige signalen van stress klachten

Bij ongezonde stress ontstaat vaak ook ander gedrag. Denk aan prikkelbaarheid, cynisme, gejaagdheid, medicatie, gespannen houding, verwaarlozing, neiging tot verslaving, depressiviteit en besluiteloosheid.

Psychische signalen van stressklachten

Stress heeft ook invloed op je gedachten en gevoelens. Denk aan concentratieproblemen, onzekerheid, geestelijke vermoeidheid, geheugenverlies, frustratie, ontevredenheid, angst, snel geëmotioneerd, piekeren en weinig zelfrespect.

Oorzaken van stressklachten

De oorzaak van stressklachten is een verkeerde verhouding tussen draagkracht en draaglast. Wat je aankunt (draagkracht) is niet meer in balans met wat er van je wordt gevraagd (draaglast). Dit zijn twee factoren die jezelf wel in de hand hebt, ook al kan dat niet zo lijken. Tijdens je behandeling bij STERK! gaan we aan beide factoren werken om zo je stressklachten aan te pakken.

Persoonlijke eigenschappen hebben grote invloed op je draagkracht, maar ook je draaglast. Denk aan perfectionisme, niet ‘nee’ kunnen zeggen, te veel hooi op de vork nemen, ambitie, prestatiegerichtheid, competitiedrang, vaak twee dingen tegelijk doen of veel van jezelf eisen en ‘moeten’. Ook je levensstijl is van invloed op je draagkracht. Je leef- en werkgewoonten, eetgewoonten, mate van lichaamsbeweging, slaapritme en aandacht voor ontspanning verkleinen je weerstand (draagkracht). Het gevolg is dat je vatbaarder bent voor de stressklachten.

Pak de oorzaak van je stress klachten aan. Start vandaag nog met behandeling.

Stressklachten behandelen

Heb je last van een stress gerelateerde klachten? Wij kunnen je helpen! STERK! GGZ staat voor een uitgebreid behandelaanbod, korte wachttijden, persoonlijke aanpak en geborgen sfeer. Klaar om je depressie of andere klachten te behandelen? Bel dan 085 – 27 37 384, stuur een mail naar info@sterk-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek. Bij ons kun je terecht voor een klinische opname

 • Klinische behandeling
  In onze kliniek in Meerlo helpen we je om alles uit je leven te halen. De klinische behandeling bestaat uit groepssessies, individuele sessies en verschillende soorten therapieën.

Behandeling stressklachten vergoed door je zorgverzekering

Een klinische opname bij STERK! GGZ voor stressklachten wordt vergoed door je zorgverzekering. Vergoed je zorgverzekeraar slechts een deel? Dan nemen wij het resterende bedrag voor onze rekening! Zo kun jij je volledig blijven focussen op de behandeling.

Meld je direct aan voor de behandeling.

Direct aanmelden?

Klik op aanmelden, vul het intakeformulier in en wij nemen contact op.

Aanmelden

Waarom STERK!?

 • Uitgebreid behandelaanbod
 • Intensief behandelprogramma
 • Korte wachttijden
 • Geborgen sfeer
 • Persoonlijke benadering
 • Vergoed door uw zorgverzekering